Can a Supervisor Be the BAT for Their Own Employee?
November 7, 2026 · 6 min read
By Jeff Schroeder, Foster Special Instruments
Can a supervisor who is also a qualified BAT test their own employee?
No. 49 CFR 40.211(c) states that an employee who is both a qualified BAT or STT and the immediate supervisor of a particular employee may not act as the BAT or STT when that employee is the one being tested. The rule is written as a flat prohibition, not a judgment call left to the employer's discretion: it does not matter how experienced the supervisor is as a technician, how small the site is, or whether a backup tester would take 20 minutes longer to reach the location. The restriction exists because a supervisor has a direct stake in the outcome of a test on their own report, whether that stake is wanting to protect a good employee from a borderline result or wanting a reason to remove a problem one. DOT's structure for alcohol testing personnel in 49 CFR 40.211 removes that stake entirely rather than relying on supervisors to self-police it.
Why does Part 40 single out the immediate-supervisor relationship specifically?
Part 40 does not bar a BAT from testing coworkers in general, only from testing someone they directly supervise. A qualified BAT in the shipping department can test a driver from a different reporting line without issue, because the conflict the rule targets is authority, not shared employment. An immediate supervisor controls scheduling, discipline, performance reviews, and often the decision to send someone for a reasonable-suspicion test in the first place; adding "also the person who ran the breath test" to that list creates too much leverage over a single employee's record. The parallel rule at 49 CFR 655.53, which applies to FTA-covered transit employers, states the same idea even more broadly, barring any employee with direct or immediate supervisory authority from serving as the collector or BAT for that employee's drug or alcohol test, regardless of mode. Both rules read the chain-of-custody integrity of the test as starting with who is allowed to administer it, not just how the sample or breath result is handled afterward.
| Scenario | Allowed under 40.211(c)? |
|---|---|
| Qualified BAT tests their own direct report | No |
| Qualified BAT tests an employee from a different department, same employer | Yes |
| Qualified BAT tests a peer at the same level, no supervisory authority | Yes |
| Site has only one qualified BAT, who supervises the employee being tested | No, must arrange a substitute BAT |
| Third-party mobile BAT tests an employee of the contracting company | Yes, no supervisory relationship exists |
What should an employer do when the only on-site BAT supervises the employee being tested?
Small sites with one DOT-covered employee group often qualify only one or two people as BATs, and if that person is also the shift supervisor, the rule creates a real staffing gap the moment a post-accident or reasonable-suspicion test is needed. The fix is to have a second qualified BAT identified in advance, even if that person works a different shift or a nearby location, so dispatch does not start cold when a trigger event happens. For post-accident testing this matters because the 49 CFR Part 40 timing windows do not pause for staffing problems, so a plan that only exists on paper the day of an incident costs real time. Employers that run a mobile or outsourced DOT BAT training program typically solve this by training a second employee outside the supervisory chain, or by keeping a contracted BAT on call specifically for the tests their internal structure cannot cover. Relying on an exception that does not exist in the regulation is not a fallback; the rule has no size-of-company carve-out. The same staffing-gap problem shows up when a trainer qualification lapses rather than a supervisor conflict; see in-house BAT trainer vs. certified course provider liability for how that risk plays out.
Does this rule apply to random testing selections the same way it applies to post-accident or reasonable-suspicion tests?
Yes, 40.211(c) applies to every DOT alcohol test type covered by Part 40, not just the higher-stakes reasonable-suspicion and post-accident categories. A supervisor who happens to be the only qualified BAT on a random-testing day cannot test their own direct report just because the test was scheduled through the random pool rather than triggered by an incident. Employers sometimes assume random testing is lower-risk because it is scheduled and routine, but the conflict-of-interest problem the rule addresses, a supervisor's authority over the employee being tested, is identical regardless of why the test is happening. Programs that build their random-testing calendar without checking supervisor-BAT overlap in advance tend to discover the gap the day a name on the random list reports to the only BAT on site.
How Foster handles supervisor-BAT conflicts on multi-site and mobile testing accounts
On accounts where Foster trains an employer's internal BAT staff, we flag the org chart against the BAT roster during onboarding, not after a test gets challenged. If a company's only qualified BAT at a location also supervises the DOT-covered workforce there, we train a second person outside that reporting line as part of the same engagement, specifically so the employer is never stuck choosing between a compliant test and a fast one. For employers who run on-site testing through Foster directly, our BAT has no supervisory relationship with any tested employee by definition, which removes the question entirely for that visit. We also tell clients plainly when a staffing plan leaves a single point of failure, because the cost of discovering a 40.211(c) conflict after an incident, rather than before one, is a test result that cannot be defended.
Frequently asked questions
Does 40.211(c) apply to screening test technicians (STTs) the same way it applies to BATs?
Yes. The rule names both roles together: a qualified STT or BAT may not act in that capacity for an employee they directly or immediately supervise. The prohibition is not limited to confirmation testing or to the BAT designation specifically.
What counts as "immediate supervisory responsibility" under the rule?
Part 40 does not define the term with a numeric test, and the regulation text itself does not expand on it beyond the plain language in 40.211(c). Employers should read it as covering direct reporting-line authority, such as someone who assigns the employee's work, approves their time, or conducts their performance reviews, rather than general seniority or working in the same building.
Can a supervisor act as a witness or observer during a subordinate's alcohol test, even if they are not the one administering it?
40.211(c) addresses who may act as the BAT or STT conducting the test, not who may be present as a witness. Employers should still apply confidentiality practices under Part 40 Subpart P that limit who sees a test in progress, independent of the supervisor-BAT restriction.
If a company has only one qualified BAT at a site, is that site out of compliance by default?
Not automatically. A single-BAT site is compliant as long as that BAT does not supervise the specific employee being tested. The compliance risk only appears when the one qualified BAT and the employee needing a test share a direct supervisory relationship, which is why mapping the BAT roster against the org chart in advance matters more at small sites than large ones.
Does training a backup BAT who is not a supervisor fully solve this gap?
It solves the staffing side of the gap. The employer still needs a dispatch plan so the backup BAT can be reached within the Part 40 timing windows for post-accident and reasonable-suspicion testing, not just listed as qualified on a roster somewhere.
Sources
Get a price for your program
Intoxilyzer instruments, dry-gas standards, forms, and mouthpieces, plus BAT technician and train-the-trainer courses and instrument calibration, from one partner.
Related guides
In-House BAT Trainer vs. Outside Course Provider: Liability Differences
Promoting an in-house BAT to run training vs. hiring an outside course provider carries different audit and liability exposure under 49 CFR 40.213.
5 min read Read →Breath Alcohol TestingSaliva Alcohol Screening Devices: Are They DOT Approved?
Whether DOT allows saliva alcohol screening devices under 49 CFR Part 40, what they can and cannot replace, and why every screening result still needs an EBT to confirm.
5 min read Read →Breath Alcohol TestingDOT Alcohol Testing at Remote and Multi-Site Locations
How employers with scattered DOT-covered locations keep breath alcohol testing compliant: site requirements, mobile BATs, and the logistics that break down first.
5 min read Read →